4 παραδείγματα ασφάλισης Υγείας. Πόσο κοστίζουν & τι παρέχουν?

Ένας χρηστικός οδηγός με Insurance tips για ασφαλισμένους και μη

Τι συμβαίνει στην πράξη με την ασφάλεια Υγείας? Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να ασφαλιστούμε?

Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας χωρίζονται σε:

  • πρωτοβάθμια ασφάλεια υγείας, που καλύπτει διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρούς και ιατρικές πράξεις, και
  • δευτεροβάθμια ασφάλεια υγείας, η οποία καλύπτει έξοδα νοσηλείας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για περιπτώσεις ασθένειας, ατυχήματος και έκτακτων περιστατικών.

Σε αυτές τις δύο κατηγορίες ασφάλισης, το κόστος τους υπολογίζεται ξεχωριστά, καθώς καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες στην πρόληψη και τη φροντίδα της υγείας μας. Ακολουθούν τέσσερις υποθετικές περιπτώσεις ασφάλισης, για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη λογική των ασφαλιστηρίων υγείας, όπως και το κατά προσέγγιση κόστος.

Περίπτωση 1η: Γιάννης, 20 ετών, φοιτητής

Ο Γιάννης είναι 20 ετών, φοιτητής και εργάζεται ως πωλητής σε μαγαζί ένδυσης αθλητικών ειδών. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία, αποφασίζει να αποκτήσει ατομικό ασφαλιστήριο υγείας, και ας ανήκει ακόμα ως καλυπτόμενο μέλος στο συμβόλαιο υγείας της οικογένειάς του. Ο Ασφαλιστής με τον οποίο επικοινωνεί του προτείνει απαλλαγή 500 ευρώ στα έξοδα νοσηλείας και δίκλινο δωμάτιο σε περίπτωση διανυκτέρευσης σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Παράλληλα του συστήνει και πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων με όριο 1.500 ευρώ.

Ένα πρόγραμμα ασφάλισης που θα του κοστίσει 45 ευρώ τον μήνα για την ασφάλιση νοσηλείας και 15 ευρώ τον μήνα για τις διαγνωστικές του εξετάσεις.

Περίπτωση 2η: Χρύσα, 32 ετών, ιδιωτική υπάλληλος

Η Χρύσα είναι 32 ετών, ιδιωτική υπάλληλος στον χώρο της διαφήμισης και συζεί με τον σύντροφό της στην Αθήνα. Μετά την παρότρυνση φίλου της Ασφαλιστή, αποφασίζει να κάνει ασφαλιστήριο υγείας. Η απαλλαγή που επιλέγει είναι στα 1.000 ευρώ, καθώς στα έξοδα συμμετέχει και το ταμείο της, το οποίο μπορεί να τη μειώσει ή και να τη μηδενίσει. Παράλληλα, για οικονομία, επιλέγει δίκλινο δωμάτιο σε περίπτωση νοσηλείας και ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με όριο τα 1.500 ευρώ και απεριόριστες επισκέψεις σε γιατρούς ειδικότητας με σταθερή συμμετοχή 20 ευρώ.

Ένα πρόγραμμα ασφάλισης που θα της κοστίζει 60 ευρώ τον μήνα για την ασφάλιση νοσηλείας και 15 ευρώ τον μήνα για τις διαγνωστικές εξετάσεις. 

Περίπτωση 3η: Θοδωρής, 55 ετών, ελεύθερος επαγγελματίας

Ο Θοδωρής είναι 55 ετών, κάτοικος Θεσσαλονίκης, διαζευγμένος και ελεύθερος επαγγελματίας στον τουριστικό κλάδο. Νιώθοντας ότι μεγαλώνει, αποφασίζει, πέρα από την κρατική περίθαλψη, να έχει και την εναλλακτική του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση που του χρειαστεί. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που του προτείνουν και επιλέγει, έχει απαλλαγή 1.500 ευρώ, η οποία μπορεί να μειωθεί ή να μηδενιστεί με τη συμμετοχή του ταμείου του, και μονόκλινο δωμάτιο σε περίπτωση νοσηλείας. Επίσης διαλέγει και ένα πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων με όριο τα 1.500 ευρώ.

Ένα πρόγραμμα ασφάλισης που θα του κοστίζει 100 ευρώ τον μήνα η νοσηλεία συν 15 ευρώ τον μήνα για τις διαγνωστικές του εξετάσεις.

Περίπτωση 4η: Τετραμελής οικογένεια

Ο Μιχάλης και η Χριστίνα είναι 45 και 39 ετών αντίστοιχα, παντρεμένοι και έχουν δύο παιδιά 7 και 5 ετών. Ζουν στην Αθήνα και απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα οικογενειακό ασφαλιστήριο υγείας για να βάλουν καλυπτόμενα μέλη τα παιδιά τους. Το συμβόλαιο που τους προτείνει ο Ασφαλιστής τους έχει 1.500 ευρώ απαλλαγή, η οποία μπορεί να μειωθεί ή να μηδενιστεί με τη συμμετοχή των ταμείων τους, και δίκλινο δωμάτιο σε περίπτωση νοσηλείας. Έχουν επιλέξει επίσης πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων για όλα τα μέλη της οικογένειας με 1.500 ευρώ όριο στο κάθε μέλος.

Ένα πρόγραμμα ασφάλισης που θα κοστίζει στην οικογένεια 125 ευρώ τον μήνα η νοσηλεία τους συν 50 ευρώ τον μήνα για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

* Σημείωση από την Συντάκτη: Τα ανωτέρω παραδείγματα είναι τιμολογημένα με πραγματικά στοιχεία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 και σκοπό έχουν να παρουσιάσουν μια τάξη μεγέθους στα κόστη των συγκεκριμένων συμβολαίων. Για περισσότερες πληροφορίες όπως και συμβόλαια υγείας που ταιριάζουν στις ανάγκες σας, προτείνουμε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία Ασφαλιστικό Πράκτορα ή Μεσίτη.

ΠΗΓΗ: Νίκος Μωράκης από το άρθρο της Insurance Daily News “4 παραδείγματα ασφάλισης Υγείας. Πόσο κοστίζουν & τι παρέχουν;”

Μοιράσου το στο

Χτίζουμε σχέσεις ζωής και εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας!