Διαβάστε τις διαφορές τους.

Ένας χρηστικός οδηγός με Insurance tips για ασφαλισμένους και μη.

Ζούμε σε μια χώρα στην οποία απολαμβάνουμε το προνόμιο η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη να καλύπτονται δωρεάν από το κράτος.

Οπότε η πρώτη, απόλυτα λογική απορία που δημιουργείται στον καθένα μας είναι γιατί χρειαζόμαστε τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης ζωής και υγείας. Γιατί να έχουμε ένα συμβόλαιο υγείας ή και ζωής, όταν μπορούμε να απευθυνθούμε στις δημόσιες δομές και υπηρεσίες;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα στα συμβόλαια Ζωής και στα συμβόλαια Υγείας. Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς κλάδους ασφάλισης, οι οποίοι καλύπτουν διαφορετικές περιπτώσεις.

Ασφάλεια Ζωής

Καλύπτει το ενδεχόμενο θανάτου, αποζημιώνοντας τους οικείους του εκλιπόντος με συγκεκριμένο χρηματικό
ποσό βάσει συμβολαίου. Ο λήπτης της ασφάλειας κατά τη σύναψη του συμβολαίου συμφωνεί να πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό τον μήνα, με το οποίο δημιουργεί ένα κεφάλαιο (η λογική του κουμπαρά), το οποίο θα δοθεί σε άτομα που εκείνος θα υποδείξει (συνήθως μέλη της οικογένειάς του) προκειμένου να τους εξασφαλίσει οικονομικά όταν φύγει από τη ζωή. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια απευθύνονται περισσότερο σε άτομα που με τον μισθό ή τα έσοδά τους συντηρούν την οικογένειά τους και που, στην περίπτωση απώλειάς τους, οι οικείοι τους δεν θα έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Ασφάλεια Υγείας

Αφορά προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών τα οποία καλύπτουν έξοδα που θα προκληθούν από ατυχήματα ή ασθένειες. Συνήθως πρόκειται για κόστη διαγνωστικών εξετάσεων, επισκέψεις σε γιατρούς, έκτακτα περιστατικά, αλλά και προγραμματισμένες επεμβάσεις και χειρουργεία σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Πολύς κόσμος μπερδεύει την ασφάλεια υγείας με την ασφάλεια ζωής, καθώς τα προγράμματα υγείας λειτουργούν και ως προέκταση των συμβολαίων ζωής, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο ιατροφαρμακευτικές ανάγκες αλλά και την περίπτωση θανάτου από φυσιολογικά αίτια, ασθένεια ή ατύχημα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι, ανάλογα με τις ανάγκες μας, μπορούμε να έχουμε ασφάλεια ζωής ή ασφάλεια υγείας ή έναν συνδυασμό και των δύο.

Απαντώντας στην αρχική ερώτηση,

«γιατί κανείς να έχει ασφάλεια ζωής ή και υγείας σε μια χώρα όπου η περίθαλψη είναι δωρεάν», μπορούμε να πούμε ότι είναι θέμα ελευθερίας επιλογών. Η ιδιωτική ασφάλιση υπάρχει για να συμπληρώνει τις κρατικές παροχές και λειτουργεί παράλληλα με αυτές, ως εναλλακτική στις επιλογές των πολιτών. Είναι ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για να αποσυμπιέζει τον κρατικό μηχανισμό και όχι να τον ανταγωνίζεται, ακολουθώντας την πρακτική του ελεύθερου ανταγωνισμού. Έτσι, όταν ένας πολίτης θέλει εσπευσμένα να υποβληθεί σε συγκεκριμένη εξέταση ή επέμβαση και το δημόσιο σύστημα αδυνατεί ή αργεί να τον εξυπηρετήσει, υπάρχει η επιλογή των παροχών από το ιδιωτικό σύστημα υγείας, στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση έχοντας συμβόλαιο υγείας.

Ναι, ένα συμβόλαιο υγείας μπορεί να μη χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε για καιρό –νομίζοντας ότι πετάμε τα λεφτά μας–, κάνοντας χρήση των κρατικών δομών και υπηρεσιών υγείας. Ειδικά στην επαρχία, που οι υποδομές υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, όταν θα χρειαστούμε την ιδιωτική ασφάλιση, αυτή τη μία φορά, θα είναι σε θέση να μας ξεκλειδώσει έναν ολόκληρο κόσμο παροχών και υπηρεσιών που αξίζει να έχουμε ως εναλλακτική.

ΠΗΓΗ: Νίκος Μωράκης από το άρθρο της Insurance Daily News  “Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των Ασφαλειών Ζωής & Υγείας;” (αναδημοσίευση από το περιοδικό “Κ” της εφημερίδας Καθημερινή)

Μοιράσου το στο

Χτίζουμε σχέσεις ζωής και εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας!